Text or shortcode
Text or shortcode
Blog

1055 Rock: Rock music, Rock attitude, Rock Internet! Dedicated Server !

Με τον Αλέξη Αναστασιάδη βρεθήκαμε τυχαία σε ένα party που έκανε ο 1055 Rock. Συζητώντας, μάθαμε για τα προβλήματα συνδεσιμότητας που είχε με το site του, για την αστάθεια στα streaming services που προσέφερε στους ακροατές του και το κυριότερο μας εξέπληξε το ποσό που ξόδευε κάθε μήνα για όλα τα προηγούμενα. Η λύση ήταν μία, Dedicated Server, babe!

Με το ενδεχόμενο της δημιουργίας και ενός νέου σταθμού, που σημαίνει νέο site, νέο stream, νέες δυνατότητες, στρωθήκαμε στη δουλειά.

Σε λίγες μέρες του είχαμε ετοιμάσει μια συνολική πρόταση, εγκατάστασης ενός dedicated server που θα φιλοξενούσε όλες τις υπηρεσίες διαδικτύου προς τους ακροατές του, με απεριόριστο bandwidth, επάνω σε ένα σταθερό, γρήγορο backbone.

Εγένετω Maya!

Η απόφαση πάρθηκε και αρχές Ιουνίου, η Maya, άρχισε να χτίζεται. Πήρε το όνομα της από τον συμπαθέστατο σκύλο του Αλέξη, αλλά η σχέση με το ζωϊκό βασίλειο σταμάτησε εκεί. Εγκαταστάθηκε ένα “γυμνό” Linux Debian 8, για να στεγάσει την πλατφόρμα των εφαρμογών που θα έτρεχαν.

Ένας 500άρης SSD εξασφάλιζε τις γρήγορες επανεκκινήσεις και την ασφάλεια των δεδομένων, 32 gigabytes ram μας άφηναν περιθώριο για βαριές εφαρμογές και πολλούς-πολλούς ακροατές, ενώ ένας 8πύρηνος Intel(R) Core(TM) i7-7700 CPU @ 3.60GHz ήταν η καρδιά του συστήματος.

Όλα αυτά συνδεμένα στο διαδίκτυο με Gigabit ethernet και 30 Terrabytes διαθέσιμα το μήνα, να “φαν’ και οι κότες”.. Σειρά είχε η μεταφορά, πρώτα των streaming services, μετά του site.

 

Η μεταφορά

Αρχικά, μεταφέρθηκαν στην Maya, τα streaming services, μιά Παρασκευή βράδυ και για μιά εβδομάδα έπαιζαν παράλληλα όλα, μέχρι να “ξεχάσουν” οι DNS servers τις παλιές ip addresses. Η διαδικασία ήταν διάφανη για τους ακροατές (και για τον Αλέξη), κανείς δεν κατάλαβε τίποτε, ο ήχος δεν έπεσε ούτε για ένα λεπτό..

Μετά, η Ελένη Σκάρπου, σύντροφος μας στο όλο εγχείρημα, άρχισε να ειδοποιεί για τις αλλαγές στο link μετάδοσης. Σε λιγότερο από 20 μέρες, όλοι οι ακροατές είχαν μεταφερθεί στη Maya και μάλιστα με τρόπο, που αν χρειαστεί να γίνει νέα αλλαγή, θα είναι transparent σε όλους, αλλάζοντας μια ip μόνον στο DNS..

 

Επόμενο βήμα ήταν η μεταφορά του site. Χρησιμοποιώντας το Virtualmin σαν web hosting control panel, στήσαμε και μεταφέραμε το http://1055Rock.gr, επίσης μιά Παρασκευή.

Με την Λίνα Αντωνιάδου να βοηθάει στο debugging της μεταφοράς, σε δυό μέρες και χωρίς ένας ακροατής να καταλάβει οτιδήποτε, η Maya άνοιγε τα φτερά της, προσφέροντας γρήγορες συνδέσεις στους ακροατές του σταθμού.

Το αποτέλεσμα

Τα νούμερα άρχισαν να ανεβαίνουν. Η σταθερότητα, το γρήγορο και άφθονο bandwidth στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, ανέβασε κατακόρυφα την επισκεψιμότητα του site και τις ακροάσεις του stream.

Ο νέος Dedicated server του 1055 Rock ήταν έτοιμος. Τον προσθέσαμε στο Monitoring System του EZHellas Network και το μόνο στοιχείο που δεν καταγράφουμε είναι η ..θερμοκρασία του Server, πράγμα που δεν μας νοιάζει κιόλας 🙂

 

Γραφήματα για μνήμη, cpu load, δίσκους, ethernet traffic, συνδεσιμότητα άρχισαν να παράγονται και alerts δημιουργήθηκαν για να μάθουμε πρώτοι αν κάτι πάει στραβά.

Συμμάζεμα στο τοπικό δίκτυο

Το επόμενο βήμα ήταν το “συμμάζεμα” στο χώρο του 1055 Rock. Προϋπήρχαν δυο γραμμές ADSL με την Forthnet, αλλά προσθέσαμε και μιά γραμμή “real fast internet” με την HCN, με το κοντέρ να γράφει 100/100Mbit στο download/upload. Πλάτη-πλάτη με τα modems τοποθετήθηκε ένας Mikrotik router, μέσα από τον οποίο καταφέραμε να δώσουμε συγκεκριμένες ip addresses στους υπολογιστές του τοπικού δικτύου.

Ενεργοποιήθηκε το firewall και το routing ακολουθεί την τακτική failover, όπου αν “πέσει” ένας πάροχος, αυτόματα ο router δρομολογεί το δίκτυο στον επόμενο. Το ίδιο συμβαίνει και αν “πέσει” και η δεύτερη γραμμή. Ε, αν πέσει και η 3η, τότε ο εκφωνητής μπορεί να εκπέμπει μόνον για τους ακροατές του νομού 🙂

Ο router του 1055 Rock και η Maya, συνδέθηκαν στον VPN server μας, για να υπάρχει αμεσότητα στις συνδέσεις και τα δίκτυα δρομολογήθηκαν δυναμικά με OSPF.

 

Στον stream server, “σηκώθηκαν” και άλλα 2-3 εφεδρικά stream, για εξωτερικές μεταδόσεις, κάπως έτσι ακούγατε ζωντανά τις εκπομπές από το χώρο του Street Mode Festival, δίνοντας τη δυνατότητα στο ραδιόφωνο να εκπέμπει από εξωτερικούς χώρους, μεταφέροντας τον παλμό μιας εκδήλωσης στον αέρα.

Ιούνιος 2017 – ??

Από τον Ιούνιο του 2017 το σύστημα δουλεύει αδιάλλειπτα, απρόσκοπτα και είναι έτοιμο να δεχθεί και το 2ο “μωρό”, τον 1065 Gold. Πόσο στοιχίζει πλέον το μήνα; Αυτό είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον Αλέξη, που αποφάσισε να εκμοντερνίσει την μηχανοργάνωση του και για εσάς που θα μας εμπιστευθείτε.. 🙂

 

You might be interested in …